Niezbędnik zdrowia – przyprawy, zboża i tłuszcze

Czas trwania: 32 minuty

Twój postęp w szkoleniu

0.00%



Moduły:



Niezbędnik zdrowia cz.1 10:08


– Większość z nas ma pewien rodzaj nietolerancji pokarmowej

Orkisz jest zbożem, które uległo modyfikacji

– Głównym zbożowym produktem najdłużej żyjącej populacji na świecie jest pszenica – Hunzowie są zdrowi, wsłuchując się w naturę

– W kuchni detoksykacyjnej warto zacząć od bezglutenowej diety albo zaopatrzyć się w orkisz dobrej jakości

Orkisz bardzo dobrze łączy się z warzywami i owocami, można go dodawać do zup.

– Bezglutenowa kasza jaglana jest genialnym remedium na większość schorzeń

– W kuchni detoksykacyjnej również dobrym zbożem jest gryka

– Bardzo dużo ludzi jest dzisiaj odwodnionych, stąd trzeba szukać również kuchni nawilżającej

– Kolejnym cennym ziarnem jest komosa quinoa – leczy wszelkiego rodzaju grzybice

– Zboża te ogrzewają organizm

Ryż biały, który kupujemy w sklepie, jest produktem rafinowanym, czyli pozbawionym najcenniejszych składników

Ryż czarny zawiera substancje przeciwnowotworowe, wzmacnia też nerki

– Ugotowanie orkiszu zabiera 20 – 25 minut, gryki 8 – 10 minut, kaszy jaglanej 10 – 15 minut i komosy 10 – 15 minut

– Bardzo dużo jest przepisów i inspiracji na potrawy z tych zbóż

Następna lekcja



Niezbędnik zdrowia cz.2 10:13


– Jednym ze sposobów przygotowania kaszy jaglanej dla osób o typie zimnym jest prażenie

Kaszę wsypujemy do garnka na ogniu i mieszamy drewnianą łyżką, aż poczujemy lekko orzechowy zapach

– Po uprażeniu kaszy zalewamy ją wrzątkiem, odlewamy tą wodę, po czym dolewamy jeszcze raz i z dodatkiem masła klarowanego gotujemy pod przykryciem ok. 10 – 15 minut

– Do gotowania kaszy powinniśmy zawsze używać tłuszczu, powoduje to szybsze spalanie i nie nabieranie wagi

– Kiedy kasza jest dla nas nie do przełknięcia, dodajemy do gotowania kardamon. Można wrzucić również laskę cynamonu lub anyż gwiaździsty

Kasza jaglana powinna być w każdym domu, ponieważ jest to produkt bezglutenowy, zasadowy i można go bardzo łatwo kupić

– Jeśli chodzi o tłuszcze, najlepiej jest używać masło klarowane, olej kokosowy, oliwę z oliwek

Tłuszcze są nośnikiem przyswajania witamin, są bardzo energetyczne, dają ciepło w organizmie i są dla nas konieczne

– Przy zakupie oliwy z oliwek najważniejszą rzeczą jest to, aby zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi. Najlepsze pochodzą z Grecji, Włoch i Hiszpanii

– Dzisiaj kultura detoksykacji powinna dotykać wielu przestrzeni naszego życia

Olej lniany jest olejem chłodzącym, stąd osoby wychłodzone powinny go stosować z umiarem

– Świetne są oleje prozdrowotne, np. konopny

– Dostępnych jest bardzo dużo przypraw, więc aby tą wilgoć w organizmie ukierunkować, trzeba też poznać kierunkowość smaków, np. smak gorzki rozprasza wilgoć

– Jeżeli mamy problem z infekcjami, to nie poradzimy sobie bez tych przypraw

Następna lekcja



Niezbędnik zdrowia cz.3 12:06


– Są przyprawy słodkie, gorzkie, ostre, które warto we właściwy sposób łączyć

– Warto pamiętać, że zioła prowansalskie mają w sobie szałwię, która jest gorzka, kiedy ją za mocno podgrzejemy

Estragon wzmacnia śledzionę i żołądek, ponieważ jest przyprawą słodką

Kurkuma jest przyprawą szczęścia, dobrze wpływa na wątrobę, powinna zawsze być pod ręką.

Curry często uczula ze względu na mieszankę, należy czytać opakowania

Przyprawy należy właściwie przechowywać w szczelnie zamkniętych słoiczkach – jest to gwarancja wartości przypraw

Galgant to bardzo ostra przyprawa, która zwiększa frakcję wyrzutową serca, dodaje bardzo dużo energii, możemy go stosować do różnych potraw, najlepiej łącząc z bertramem

– Kombinacja galgantu, bertramu i dyptamu pomaga w leczeniu zakrzepicy

Gałkę muszkatołową warto zawsze mieć w postaci korzennej i zawsze ścierać ją na świeżo. Najlepiej łączy się z masłem i z orkiszem

Koper włoski bardzo dobrze działa na flegmę i wilgoć w przestrzeniach poniżej pępka, na jelita, ogrzewa narządy rodne

– Połączenie nasion kolendry i kopru włoskiego to fantastyczna przyprawa

– Święta Hildegarda pisze, że kto codziennie je bertram, nie będzie chorował

Oregano jest kluczem do kuchni detoksykacyjnej, leczy grzybicę

Tymianek bardzo dobrze działa na płuca, można go dodawać do zup

– Cała siła tkwi w ziołach, które poruszają wilgoć

Czarnuszka wzmacnia płuca, nerki, stymuluje układ immunologiczny

Goździki wzmacniają nerki, dodajemy je do rosołu

Następna lekcja



MP3



Plik do pobrania


Następna lekcja